آداب افطار رسمی

- میزبان قبل از اذان مغرب ، آماده استقبال از مهمانان باشد .

2- مهمانان قبل از اذان مغرب به محل افطار وارد شده باشند .

3- بجز شبهای ماتم ، مهمانان با کت و شلوار به رنگ تیره و پیراهن سفید در مراسم افطار رسمی شرکت نمایند .

4- بعد از ادای نماز ، میزبان مهمانان را به میز افطار دعوت نماید .

5- هر مهمانی که دیرتر برسد ، بعد از سلام و بدون دست دادن با سایر مهمانان ، در جای خالی می نشیند و از همان مرحله پذیرایی خواه افطاریه یا شام شروع می کند .

6- اگر مهمان عالی رتبه ای دیر کرده باشد ، جای مناسب او را نگه می دارند .

7- سنت آن است که بعد از ادای نماز مغرب ، میزبان منتظر مهمانانی که تأخیر کرده اند ، نمی ماند و مهمانان حاضر را به افطار دعوت می کند .

8- اقلام میز افطار شامل : خرما ، نان و پنیر و گردو/ سبزی ، باید قبل از جلوس مهمانان آماده شده و در زیر دستی سمت چپ بشقاب غذاخوری و دو لیوان حاوی آب بدون یخ و شیر گرم در سمت راست بشقاب قرار گرفته باشد .

9- علاوه بر این ، مقداری نان و پنیر و گردو ، خرما و شیرینی های مخصوص ماه روزه مانند زولبیا و بامیه در سینی ها و در وسط میز قرار گیرد .

10- به محض نشستن مهمانان ، مأمور پذیرایی ، چای در فنچان می ریزد .

11- بعد از آنکه فنجان همه مهمانان از چای پر شد ، میزبان با گفتن بسم الله و بفرمایید مهمانان را به خوردن و نوشیدن دعوت می کند .

12- 10 دقیقه بعد از شروع افطار ، یک ظرف ماست خوری حاوی حدود 120- 100 گرم آش/حلیم در جلوی بشقاب مهمانان گذارده می شود .

13- مأموران پذیرایی تا زمانی که مهمانان چای را رد نکرده اند ، فنجان ها را از چای پر می کند .

14- بعد از افطار سنتی ، میزبان ، مهمانان را به اتاقی دیگر می خواند . در این فرصت ، مأموران پذیرایی ، میز را برای شام آماده می کنند و یا در همان حال که نشسته اند ، اجازه می دهد که مأموران پذیرایی ظروف افطار را جمع و میز را برای سرو شام آماده سازند .

15- توصیه می شود قبل از شروع شام ، میزبان و مهمانان فرصت را مغتنم شمرده در خصوص موضوعی جامع و مورد علاقه مشترک حاضران سخن بگوید و یا به تبادل نظر بپردازد .

16- مناسب است حدود 45 دقیقه تا یکساعت بین افطار تا شام فاصله باشد .

17- بهترین نوشیدنی همراه افطار و شام ، شیر گرم ، آب بدون یخ ، و چای است . از سرو نوشیدنی های گازدار و ماءالشعیر ، حتی شیر کاکائو بهتر است پرهیز شود . برخی مفید نیست و بعضی جنبه اسراف دارد .

18- حلیم و آش افطار باید کاملا ساده و بدون مخلفات سرو شود . پیاز داغ و سیر داغ نباید بر روی آش رشته ، یا دارچین و شکر و روغن بر روی حلیم ریخته شود . این اقلام باید در ظروف جداگانه روی میز قرار گیرد تا هر کس که مایل باشد بردارد و به آش و حلیم خود اضافه کندو به میزان متعارف از این اقلام بردارند .

19- هر یک از مدعوین هنگام برداشتن این اقلام ، آنها را به مهمانان همسایه خود تعارف کنند .

20- اگر مهمانان مایل باشند که از سایر اقلام روی میز مانند خرما ، زولبیا/بامیه ، نان و پنیر اضافه استفاده کنند ، به هر میزان ابتدا آنها را در بشقاب خود قرارداده تناول نمایند و مستقیما از ظرف وسط میز برندارند و نخورند .

21- هنگام برداشتن سایر اقلام روی میز ، از قاشق مخصوص سرویس استفاده نمایند و هرگز با قاشق خود از این اقلام برندارند .

22- از قرار دادن آش و حلیم داغ روی میز خودداری شود یا به مهمانان اعلام شود که آنها داغ هستند تا مواظب باشند .

23- تناول غذا و نوشیدن چای و شیر و آب باید بدون صدا صورت پذیرد و صدای قاشق و بشقاب هم شنیده نشود .

24- اگر شام به صورت بوفه تنظیم شده باشد ، میزبان یا مسئول پذیرایی یا تشریفات ، مهمانان را به صرف شام دعوت می کند .

25- مهمانان با رعایت آداب میز بوفه به میزان لازم از غذاها بر می دارند و در جای قبلی خود می نشینند و به صرف غذا مشغول می شوند .

26- اگر غذایی مانند شله زرد و مانند آن به عنوان دسر تدارک شده باشد ، بعد از صرف شام ، یا توسط مأموران پذیرایی در جلوی بشقاب شام مهمانان قرار می گیرد یا به صورت بوفه ارائه می شود .

27- پس از صرف شام ، میزبان طی سخنرانی کوتاهی از حاضران که دعوت او را پذیرفته اند؛ تشکر می کند . ارشد مهمانان هم از سوی سایر مدعوین از میزبان تشکر می کند .

28- در پایان برنامه ، دعای مناسبی از سوی میزبان یا یکی از حاضران که صوت جمیلی دارد قرائت می شود .

29- تا زمانی که مهمان اصلی و میزبان از سر میز برنخاسته اند ، سایر حاضران باید در جای خود بمانند .

30- اگر بحثی در سر میز آغاز شد ، مدعوین با رعایت ارشدیت و آداب ، سخن می گویند .

31- مهمانان از ابتدا تا انتهای مراسم افطار کت خود را از تن در نمی آورند .

32- مهمانی افطار باید در کمال سادگی و با پرهیز از اسراف صورت پذیرد . فقط آداب این مهمانی متفاوت است ، نه آنکه مواد غذایی آن زیاد باشد .

33- پس از خروج مهمانان ، میزبان با مأموران پذیرایی بر سر میز می نشیند تا آنها نیز شام را تناول نمایند .

34- اگر غذا زیاد آمده باشد ، بهتر است میزبان آنرا میان مأموران پذیرایی ، نگهبانان ، و همکارانی که برای برگزاری افطار زحمت کشیده اند ، تقسیم نماید و یا میان مستمندان توزیع گردد .

نحوه چیدمان میز افطار

A : دستمال سفره

B : بشقاب غذاخوری (شام)

C : ظرف سوپ(برای حلیم یا آش)

D : پیشدستی برای نان و و پنیر ، به همراه گردو ، خرما ، سبزی

E : فنجان- نعلبکی و قاشق چایخوری

F : لیوان آب

G : لیوان شیر گرم

H : چنگال غذاخوری

I : کارد غذاخوری

J : قاشق برای خوردن آش یا حلیم

اثر علی‌محمد بیدارمغز

/ 0 نظر / 20 بازدید